Jaroslav Bačišin zo Šarišských Michalian tretí na Majstrovstvách SR v orbe

vložený: 21.09.2002 15:00, upravený: 21.09.2002 15:00, čítaný: 4447x

Ražňany - Majstrovstva Slovenska v orbe poľnohospodárske inštitúcie prešovského regiónu technicky a organizačne zabezpečovali po prvýkrát, preto im prišlo veľmi vhod včerajšie pekné počasie. To spolu s kultúrnym programom a sprievodnými podujatiami zvýraznilo slávnostnosť súťaže oráčov, ktorá sa stáva tradíciou. Na letisko do Ražnian, kde sa 7. Majstrovstvá Slovenska v orbe konali, mierili autobusy a autá z celého Slovenska.

Veľkú časť divákov tvorila mládež. Väčšinou išlo o žiakov stredných odborných učilíšť poľnohospodárskych. "Na tých nám zvlášť záleží, pretože je to náš dorast. A aj polovica zo súťažiacich sú žiaci poľnohospodárskych učilíšť," vyjadril sa vedúci sekretariátu organizačného štábu Bohumil Procházka zo Slovenskej spoločnosti pre orbu. Učitelia žiakov účasť na súťaži oráčov berú ako odborný pohľad na orbu, ktorý im dá viac, ako samotná teória. Šiesti zo žiakov poľnohospodárskych učilíšť zápolili aj v súťaži zručnosti v ovládaní traktora s prívesom.

Hlavná pozornosť však patrila samotnej súťaži, do ktorej sa zapojilo 21 oráčov. Medzi nimi bol aj tohtoročný víťaz krajskej súťaže Prešovského kraja Jozef Horanský z Poľnohospodárskeho družstva Podolínec v okrese Stará Ľubovňa. Pritom J. Horanský vo svojom družstve nie je vyslovene zameraný na orbu: "Celé leto robím s kosačkou. Na súťaž v orbe ma vybral vedúci. Ja za to nemôžem..." O podmienkach súťaže hovoril pochvalne. Zvlášť mu vyhovovala pôda, len terén sa mu zdal byť príliš hrboľatý. Pri prvých brázdach bol však opatrný a na koniec poľa došiel posledný: "Času som mal dosť. Pri tom sa netreba ponáhľať, lebo potom človek nedopadne dobre."

Medzi základné kritéria pri orbe patria čas, hĺbka orby a súborný ukazovateľ - povrchová úprava. "Berieme, že je to orba pred sejbou a musí to byť aj rozdrobené, ale musíme vidieť aj jednotlivé hrebene brázd. To je majstrovstvo," vyjadril sa hlavný rozhodca súťaže Konštantín Čarnuško.

Aj keď sú na svete rôzne minimalizačné technológie obrábania pôdy, 90 percent polí sa stále orie. "Keď sa dobre nenaorie, tak nie je ani dobrý chlieb," pripomenul starú známu skutočnosť B. Procházka a dodal, že dobrý oráč obstojí aj v krčme, ktorá je najlepším indikátorom pomerov medzi chlapmi: "Tí si ho vážia a častokrát mu aj závidia." Tentokrát závidieť budú Danielovi Neštickému z PD Zavar v okrese Trnava, ktorý obsadil prvé miesto. Za nim sa umiestnil Ivan Gavač z PD Poriadie v okrese Senica a Jaroslav Bačišin z Agro - Bain Šarišské Michaľany obsadil tretiu priečku.

Jaroslav Bačišin zo Šarišských Michalian tretí na Majstrovstvách SR v orbe
Podobné články