Mokrý víkend v Ražňanoch

vložený: 02.08.2004 21:21, upravený: 02.08.2004 21:21, čítaný: 5810x

nadpisPosledný víkend sa niesol v znamení obáv z povodňových záplav, ktoré postihli väčšiu časť Východného Slovenska. V Ražňanoch záplavy spôsobovali vrásky na čelách ľudí nižného konca, príval miestneho potoka tečúceho od Uzovského Šalgova a spodné vody, ktoré rapídne dvihli hladiny vody v studni každej domácnosti. Väčšie starosti pocítili domáci, práve pozdĺž riečky, ktorá sa v dôsledku zrážok vyliala zo svojho pôvodného koryta.
obr1
obr.: Stav vody na pozemku v blízkosti potoka počas piatkovej noci

V noci z piatka na sobotu boli všetci na nohách a ratovali svoj majetok, aby ho nezobrala voda. V porovnaní zo záplavami z júla 98, však hladina riečky nedosiahla až takúto úroveň, čiže aj škody boli menšie. Najviac práce mali miestni požiarnici, ktorí počas dvoch dni so svojou technikou vyťahovali miestnym preplnené studne.

obr2
obr.: Chlapci z DHZ mali plné ruky práce


Avšak, presiaknutá pôda a vysoká hladina spodnej vody boli aj proti technike, nakoľko vyčerpaná studňa sa znova naplnila do dvoch hodín, a tak domácim neostávalo nič iné, len vytiahnúť ponorkové čerpadlá a strážiť hladinu vody vo svojich pivniciach.

V dôsledku 3.povodňového stupňa, prišli požiarnici aj o svoju každoročnú súťaž, pri príležitosti memoriálu p.Cicmana, ktorá sa musela presunúť o 2 týždne. DHZ však patrí vďaka, za ich prácu v prospech nás všetkých. Vy sa im môžte za to odvďačiť povzbudením 14.augusta na futbalovom ihrisku pri samotnej súťaži Doborvoľných hasičských zborov okolitých dedín.

obr3
obr: Torysa počas najvyššieho stupňa hladiny
Mokrý víkend v Ražňanoch
Podobné články