Šikovní Ražňanci: Slavko Kožár

vložený: 11.10.2011 09:43, upravený: 11.10.2011 09:43, čítaný: 5149x

V dňoch 5.-11.7.2011 sa v tureckom Istanbule konal 15. ročník najväčšej a najvýznamnejšej medzinárodnej robotickej súťaže ROBOCUP. Z tejto prestížnej medzinárodnej súťaže študenti z SPŠE Prešov, medzi ktorými nechýbal ani náš rodák Slavomír Kožár ml., súťažili v tíme Pinkies a získali 2 tituly majstrov sveta v dvoch hlavných tanečných kategóriách do 18 rokov – súťaž samostatných tímov a súťaž supertímov.

Držiac pohár v ruke vybavujú sa nám spomienky na dlhú cestu za vytúženým snom. Tri roky sme sa neúspešne pokúšali postúpiť na toto vrcholné robotické podujatie s našimi robotickými futbalistami. Najprv sme boli neskúsení začiatočníci, ktorí prekvapili svojou vlastnou nie stavebnicovou konštrukciou robotov – stačilo to na tretie miesto na Slovensku, ďalšie dva roky sme svojich robotov nestihli včas dokončiť a zrazu tu bola kvôli vekovej hranici už posledná šanca. Rozhodli sme sa pre tanec robotov, kde sú šance na víťazstvo v rámci Slovenska najväčšie. Navyše hudba nás baví. Nič sme nenechali na náhodu a vytvorili sme kvalitný tím riešiteľov, kde každý člen sa už vopred prejavil ako zodpovedný a pracovitý, každý dostal v tíme zodpovednosť za určitý okruh úloh, v ktorých je dobrý, každý člen tímu dostal možnosť odborne aj tímovo povyrásť. Latku sme si položili vysoko a hoci aj po súťaži vieme, že by bolo ešte čo zlepšovať, latku sme nepodliezli, za čo patrí chlapcom úprimný obdiv.

Hoci sme na majstrovstvá sveta išli prvýkrát, vedeli sme do čoho ideme. Poznali sme pravidlá i spôsob hodnotenia. Našou prednosťou na súťaži mala byť originálna opäť nie stavebnicová konštrukcia a nápaditá choreografia, ku ktorej nás inšpirovali koncertné videá skupiny Pink Floyd. Náš robot Pinkie má 6 osí pohybu (dve nohy - kolesá, dve ruky, trup a hlava), navyše jeho transparentné robotické oblečenie dokáže rôznymi farbami rozžiariť dvojica výkonových RGB diód a spod farebných vlasov mu občas tajomne svietia alebo blikajú červené bodové LED oči. Pinkie má pre svoje motory a svetlá naprogramovaných na AVR platforme niekoľko výrazných tanečných motívov, ktoré strieda v rytme hudby. O rozpoznanie rytmu v okolitom zvuku sa stará iný AVR mikroprocesor a to mikroprocesor svetelnej scény, uprostred ktorej robot tancuje. Jednotlivé doby rytmu dekóduje inteligentný algoritmus z mikrofónového zosilňovača a posiela procesoru robota prostredníctvom bluetooth komunikácie. Mikroprocesor scény navyše ovláda pohyb piatich servomotorov, ktoré hýbu svetelnými reflektormi a lasermi tanečnej scény a komunikuje s ďalšími troma mikroprocesormi ovládajúcimi displeje i pódiové reflektory. Celá choreografia vystúpenia je vďaka množstvu a rôznorodosti efektov veľmi pestrá a vďaka rytmickému zladeniu si získala v súťaži od začiatku svojich fanúšikov. O toto v skutku výnimočné dielo na úrovni stredných škôl sa pričinili študenti :

Slavomír Kožár – SPŠE Prešov - návrh elektroniky

Pavol Vargovčík – SPŠE Prešov – pohybové a svetelné algoritmy

Matej Vargovčík – Gymnázium Sabinov – algoritmy spracovania zvuku a choreografie

Patrik Sopko – SPŠE Prešov – algoritmy textovo/grafického displeja

Stanislav Starec – SPŠE Prešov – konštrukcia 

Chlapci si výborne počínali aj v časti Interview – kde obhajovali pred porotou svoju prácu a svoje vystúpenie za každým pred publikom perfektne uviedli v angličtine. Pôvodný zámer ignorovať body za živú choreografiu účinkujúcich sa nakoniec taktiež zmenil. Chlapcom sa podarilo doplniť vystúpenie na hudobný motív Another brick in the wall o veľmi jednoduché a vtipné stvárnenie postavenia a zbúrania steny, aké si v našich životoch sami často staviame. Rany po troch nárazoch vrtuľníka sa však na ich chrbtoch budú ešte pár týždňov hojiť. Byť najlepší v konkurencii 23 secondary tímov z celého sveta je pocit, ktorý nesmierne teší.

Po absolvovaní finálového vystúpenia sa však ešte súťaž neskončila. Na tabuli Dance league sa objavil zoznam supertímov, t.j. tímov zložených zvyčajne z 3 tanečných súťažných tímov a ich úlohou bolo od večera do rána  pripraviť novú spoločnú choreogafiu na novú hudbu, kde môžu v rovnakej alebo pozmenenej podobe použiť svojich tancujúcich robotov. Chlapci opäť zabrali, spolu s 5 Fínkami a malým Číňanom pripravili opäť vtipné, zmysluplné predstavenie, kde robot Pinkie strážil vo väzení nevinné Fínky, ktoré malý Číňan na svojej labuti nakoniec z väzenia oslobodil. Toto vystúpenie zaslúžene bolo opäť najlepšie a tak Pinkies ako jediný tím získal v kategórii Dance – secondary obe hlavné výhry. Zostáva upozorniť rodičov, že ak im synovia utečú do Kontiolahti, tak na vine je pravdepodobne Robocup.

Šikovní Ražňanci: Slavko Kožár
Fotogaléria k článku
Podobné články