Vatikán vydal "desatoro" dobrých motoristov

vložený: 21.06.2007 08:44, upravený: 21.06.2007 08:44, čítaný: 3252x

Vatikán vydal "desať prikázaní" pre správanie sa vodičov v cestnej premávke. Dokument ich vyzýva, aby vždy konali opatrne, pretože autá môžu byť "príčinou hriechu". Prvé prikázanie znie: Nezabiješ. (a href="http://www.sme.sk">SME)Nový dokument Pápežskej rady pre migrantov a utečencov nazvaný Smernice pre pastoráciu na cestách tiež uvádza, že "prívetivosť, korektnosť a opatrnosť ti pomôžu vyhnúť sa nepredvídanému". Autá by podľa neho nemali byť prejavom moci a prevahy. Namiesto toho by ľudia mali prejavovať zodpovednosť a pomôcť obetiam nehôd a ich príbuzným.

"Desatoro" pokrýva všetky otázky od zúrivej jazdy, rešpektovania chodcov, udržiavania auta v dobrom stave po vyhýbanie sa neslušným gestám za volantom. Vodiči by mali dodržiavať povolenú rýchlosť a nejazdiť pod vplyvom alkoholu, pripomína.

"Autá majú sklon prebudiť 'primitívnu' stránku ľudskej bytosti a tým vyvolať dosť nepríjemné následky," uvádza dokument, ktorý pápežská rada zverejnila v pondelok.

Dokument má štyri časti. Prvá sa venuje používateľom ciest šoférom osobných áut, kamiónov i ľuďom využívajúcim autobusovú či železničnú prepravu. Druhá časť upriamuje pozornosť na ochranu žien a ich oslobodenie, najmä z otroctva prostitúcie. Tretia časť je zameraná na mládež na cestách a záverečná na problematiku bezdomovcov, ktorí žijú na uliciach alebo pod cestnými mostmi, uviedol Vatikánsky rozhlas.

Tajomník predsedu rady arcibiskup Agostino Marchetto pripomenul, že uvedené oblasti sú súčasťou misijnej aktivity cirkvi. "Cieľom mnohých inštitúcií, aj naším, je hlavne boj proti agresívnemu správaniu šoféra s úmyslom odradiť ho od agresívnej jazdy a naopak, povzbudiť ho k úcte a rešpektu voči ďalším používateľom ciest, a tak znížiť nehodovosť aj zmenšiť počet mŕtvych i zranených," povedal pre Vatikánsky rozhlas.

Samotný Vatikán netrápia mnohé z problémov spomínaných v dokumente. Má okolo 1000 vozidiel, najvyššia povolená rýchlosť v štáte je 30 km/h a posledná nehoda - len s malou škodou - sa v ňom odohrala pred asi rokom a pol.
Vatikán vydal "desatoro" dobrých motoristov
Podobné články