''Vyjdem do záhrady a mám pocit, že som na cintoríne,'' hovorí obyvateľka

vložený: 28.04.2005 12:54, upravený: 28.04.2005 12:54, čítaný: 4807x

Korzar Obyvateľov žijúcich pri cintoríne v Ražňanoch už niekoľko rokov trápi padajúci plot. O jeho výmenu žiadali ešte predchádzajúceho starostu zhruba pred štyrmi rokmi. Neúspešne. Plot si mali postaviť za vlastné, lebo obec na to nemá finančné prostriedky. "Môj dom susedí s cintorínom. Plot pri cintoríne je obecný, preto chceme, aby nám ho vymenila obec. Pokiaľ viem, ploty pri cintorínoch menili aj v iných obciach a šlo to z obecnej pokladnice," hovorí obyvateľka Ražnian.Obyvateľku však trápi aj iná vec: "Všimla som si, že sa začalo pochovávať zhruba dva tri metre od záhrad. Zdá sa mi to blízko. A okrem toho, tiež nie je príjemné, keď vyjdem do záhrady a musím sa pozerať na pohrebný obrad. Bola by som rada, keby obec postavila plot, ktorý výhľad na cintorín zakryje."

"Plot má aspoň tridsať rokov a ešte nebol vymenený. Podľa mňa by tu malo byť oplotenie z plechu alebo betónu, aby nebolo vidieť na cintorín," pridáva sa ďalší obyvateľ, žijúci pri cintoríne. Podľa obyvateľov sa plot zdevastoval už pred rokmi, keď sa začalo s výstavbou domu smútku. "Buldozérmi nahrnuli zeminu ku pletivu. Tým sa zničilo oplotenie aj stĺpiky. Sú odlomené a držia ich len stromčeky," spomína ďalší sused.

Na cintorín sme zašli pozrieť aj my. Plot naozaj držia len padajúce stĺpy. Cez pletivo je vidieť do záhrad. Pravdou je aj to, že sa začína pochovávať zhruba dva metre od záhrad obyvateľov.

O vyjadrenie sme požiadali aj starostu obce Ražňany Dušana Eliaša. "O probléme viem, informovali ma ľudia. Prekáža im, že cez zničený plot pobehuje hydina a iné domáce zvieratá. Dal som im prísľub, že obec plot opraví. Vymeníme stĺpiky a pletivo. Najskôr však musíme opraviť oplotenie v materskej škôlke. Keďže v tomto prípade ide o bezpečnosť detí, považujeme to za prioritu. Plot vymeníme najneskôr do septembra. Ak niekomu prekáža, že vidí zo záhrady pohrebný obrad, vysadíme okolo plota aj stromy tuje alebo iné okrasné dreviny. S každým, koho sa to týka, sa osobne porozprávam a dohodneme sa. Dreviny budú dostatočne vysoké, aby zakryli výhľad na cintorín," vysvetľuje starosta.

Plechový alebo betónový plot podľa neho neprichádza do úvahy, lebo by tienil. Pôjde teda o klasické pletivo. D. Eliaš nevedel o sťažnostiach týkajúcich sa pochovávania mŕtvych blízko záhrad. Ako uviedol, neexistuje nijaké ochranné pásmo, určujúce od akej vzdialenosti od záhrad sa má pochovávať.

''Vyjdem do záhrady a mám pocit, že som na cintoríne,'' hovorí obyvateľka
Podobné články