Čo priniesli médiá o 9.ročníku Leteckého dňa

vložený: 25.08.2003 15:39, upravený: 25.08.2003 15:39, čítaný: 4312x

Denník korzár - 25.8.2003
Očovskí bačovia vyčarili na oblohe rôzne formácie a dymové útvary

Ražňany - Kolóna áut sa včera ťahala už niekoľko desiatok metrov od centra samotného diania na ražňanskom letisku. Pekné počasie a rôzne atrakcie prilákali na 9. letecký deň vyše päťtisíc ľudí všetkých vekových kategórií. Hoci nepriletela zvyčajná atrakcia podujatia, biele Albatrosy, bolo na čo pozerať. Nádherný bol hneď na začiatku hromadný zoskok parašutistov. Posledný, dvanásty parašutista, Milan Kocík z Aeroklubu Prešov po doskoku pre Korzár povedal: „Tento rok sa lietalo ťažšie, pretože fúkal dosť silný vietor, ale zvládli sme to všetci." Navijákové štarty, skupinové lety, či predvádzanie vrtuľníka MI 24 nechávalo sediacich, či opaľujúcich sa divákov v napätí, pred vrcholiacimi ukážkami trojhodinového programu leteckého dňa. Očovskí bačovia v závese za Turbočmelákom vystúpili do tisícmetrovej výšky, aby na oblohe vyčarili najrozmanitejšie formácie štyroch bezmotorových lietadiel typu Blaník. Červenými a bielymi dymovnicami kreslili po nebi tzv. čertovo koleso. Z najnižšej rýchlosti 50 kilometrov za hodinu dokázali pri klesaní a následnom zdvihu lietadiel nabrať rýchlosť až 250 kilometrov za hodinu. Do šialenstva ľudí na letisku privádzal Zoltán Veres z Maďarska, ktorý letel v polohe na chrbte pred divákmi zopár metrov nad zemou alebo zrazu urobil vo výške vývrtku, spustil sa bez motora strmo nadol a keď už človek čakal, že nosom lietadla narazí do zeme, nabral znova priamy kurz. Malých i veľkých na konci zaujali hlavne ukážky hasičského zásahu z vrtuľníka, pri pomoci zranenému i hasení požiaru vodnými vakmi. Medzi divákmi sa mihli i známe osobnosti slovenskej politiky, Pavol Rusko a Eduard Kukan, ktorý povedal: „Páči sa mi, keď sú ľudia podnikaví, aktívni a dokážu zorganizovať také podujatie ako je toto. Je to pestré, zaujímavé a na vysokej úrovni, o čom svedčí aj záujem ľudí, ktorí tu dnes prišli." Pre náš denník sme sa spýtali na dojmy z akcie aj niekoľkých divákov. „Zišlo sa tu veľa ľudí, je to neobvyklé podujatie," skonštatoval Peter Novický z Orkucian pri Sabinove. „Príjemne sme strávili popoludnie, stretli známych a bolo tu hlavne čosi pre nadšencov leteckého športu," uviedol domáci Vincent Novotný. Prešovčan Ľudovít Malaga ocenil, že leteckému dňu vyšlo pekné počasie: „Bolo tu dosť atrakcií a adekvátne k tomu aj dobrá návštevnosť. Každý si mohol prísť na svoje."

V sobotu počas preletu 23 malých lietadiel do poľského Krosna jeden z pilotov pre poruchu motora nedoletel a musel pristáť v poli. Našťastie sa nezranil a šťastne sa skončil aj program leteckého dňa.

Život Prešova - 16.9.2003
Letecký deň v Ražňanoch sa vydaril

Vyše trojhodinový program leteckého dňa na letisku v Ražňanoch popoludní 24.augusta sledovalo do päť tisíc divákov. Svoje akrobatické umenie predviedli napríklad už tradiční účastníci tohto podujatia Dušan Šamko, či skupina Očovskí bačovia, ale i úplný nováčik, avšak majster sveta v akrobatickom lietaní Zoltán Veres z Maďarska.
Program 9.ročníka leteckého dňa, ktorý organizuje skupina nadšencov z občianskeho združenia Aeroklub Sabinov, začal hromadným zoskokom parašutistov z lietadiel AN-2 a Dakota. Diváci mohli vidieť vo vzduchu aj historické lietadlo, preslávené z čias druhej svetovej vojny, sovietske PO-2, známe ako Polikarpov. Priviezli ho z múzea v Budapešti.
Už tradičnou súčasťou leteckého dňa bol 8.ŠArišský zlet lietajúcich športových zariadení. Žúčastnilo sa na ňom dovedna do 150 vyznávačov lietania na ultraľahkých strojoch z celej SR. Prileteli dovedna na 30 motorových lietadlách a na 10 bezmotorových padákových klzákov. Významnou novinkou bola účasť 20-člennej skupiny letcov z maďarského Debrecínu s dvoma motorovými lietadlami
Jeden z organizátorov zletu Milan Grega, riaditeľ leteckej prevádzky Leteckej amatérskej asociácie, vyzdvihol z trojdňového programu od piatku 22.augusta medzinárodný prelet do poľského prihraničného mesta Krosno. V sobotu 23.augusta ho absolvovalo dovedna 23 aeroplánov s asi 40 osobami na palube. Okrem voľného lietania mali v programe súťaž v presnosti pristátia.
Tohto roku sa letecký deň v Ražňanoch konal pri príležitosti 50.výročia začatia lietania na tunajšom letisku, 100.výročia prvého letu na motorovom lietadle bratmi Wrightovcami a 40.výročia prvého letu ženy Valentíny Tereškovovej do vesmíru.
Letisko v Ražňanoch bolo prevažnú časť svojej existencie zväzarmovským. Dnes ho ako neverejné vnútroštátne na výmere 44 hektárov s pristávacou plochou o rozmeroch 1100x100 metrov obhospodaruje OZ Aeroklub Sabinov. Má 20 členov, novým predsedom sa stal Tibor Harčarík. Šiesti členovia vlastnia sedem stáloparkujúcich strojov v aeráli letiska.

Čo priniesli médiá o 9.ročníku Leteckého dňa
Podobné články