Šarišské štedrovečerné zvyky

vložený: 25.12.2004 14:34, upravený: 25.12.2004 14:34, čítaný: 8616x

Vianoce 1Štedrý deň sa ohlasoval prísnym pôstom - najprísnejším v roku. V niektorých dedinách na Šariši iba deti počas neho mohli zjesť po jednom upečenom zemiaku a zajesť ho surovou kapustou. A to aj napriek vôni, ktorá sa niesla kuchyňou. V nej sa pripravovali pod Duklou až sedmoraké a v bohatších rodinách i dvanástoraké jedlá.Tradovalo sa, že v ten deň sa nič nikomu nepožičiavalo, aby sa bosorky k veciam ich majiteľov nedostali a nepobosorovali mu, jeho rodine, alebo statku. Štedrý deň sa totiž odjakživa pokladá nielen za posledný deň od Lucie, v ktorom prevláda tma nad svetlom, ale aj zlé sily nad dobrými. Aj preto v Toryse na Šariši dospelí deťom na Štedrý deň prízvukovali, aby sa vyvarovali bitky, lebo vraj platilo - že kto si vyslúži bitku na Štedrý deň bude bitý celý rok.

Naopak, s radosťou vtedy vítali každé kýchnutie, ktoré na rozdiel od súčasnosti neveštilo blížiacu sa chrípku, ale prírastok na gazdovstve. Pred večerou zvykli dievčatá vybehnúť s prvou horúcou upečenou bobaľkou-opekancom, ktoré boli s makom súčasťou štedrovečernej večere na ulicu pred dom. Ktorého muža prvého zbadali, také meno mal mať ich nastávajúci. O tom, či sa ho dočkajú do roka, si veštili dievky takisto pred veľkou večerou - priniesli do izby drevo na kúrenie a rátali ho pri peci. Vianoce 2Keď priniesli v náručí do domu párny počet polienok značilo to, že budú do roka žiť v páre. Štedrevočerná, bohatá, veľká a niekde vilijová večera sa zvykla jesť za stolom opásaným reťazou, aby vraj rodina nastávajúci rok držala pokope.

Pod stolom zvykli byť v ten večer poznášané všetky železné náčinia z hospodárstva, ako vidly, lemeše a brány a celá rodiny na nich počas večere držala nohy, aby stvrdili a nedoráňali sa pri prácach na poli. Niekde zvykli priniesť do izby i slamu ako symbol chudoby, v ktorej uzrel svetlo sveta malý Ježiško. Večera sa takmer v každej rodine začínala motlitbou a pomazaním všetkých členov rodiny medom. Medový krížik na čele dievčat mal spôsobiť, že budú v roku sladké ako med a usilovné ako včielky, chlapcom zas mal zaručiť, že sa budú dievčatám páčiť.

Šarišské štedrovečerné zvyky
Podobné články