Jarné aktivity v prírode v čase lockdownu

vložený: 03.03.2021 10:04, upravený: 04.03.2021 09:53, čítaný: 1018x

Jar sa nám nezadržateľne blíži a čoraz dlhšie dni, výraznejší spev vtákov aj viac slnka nám to len potvrdzujú. Avšak táto jar je už druhá, ktorú prežívame v tieni pandémie koronavírusu. Vzhľadom na skutočnosť, že sa nemôžme stretávať a sme značne obmedzení v slobodnom pohybe, mnoho ľudí trávi viac času v prírode. Mnohí možno až teraz spoznali prírodu v našom Sabinovskom okrese.  A keďže veľa ľudí pracuje doma a my študenti sa učíme online je prechádzka na jarnom slniečku viac ako žiadúca. Prinášame vám preto niekoľko aktivít v prírode, ktoré sú v súlade s opatreniami lockdownu a určite budú prospešné pre prírodu aj pre nás.



Vtáčie búdky

Jar je ročné obdobie, kedy sa začína vegetačné obdobie rastlín a reprodukčné obdobie pre živočíchy. Najviac to vidíme, ale najmä počujeme na vtákoch, ktoré na jar spievajú už od skorých ranných hodín. V hniezdení môžeme vtákom pomôcť aj my a budeme mať z toho tiež osoh. V súčasnej dobe z krajiny miznú staršie stromy s početnými dutinami, ktoré poskytujú vhodné hniezdne možnosti pre tzv. dutinové hniezdiče (vtáky, ktoré hniezdia v dutinách – napr. sýkorka veľká, brhlík lesný, muchárik bielokrký). Táto skutočnosť v kombinácii s ďalšími faktormi má na svedomí pokles populácií týchto vtákov. My ľudia môžeme týmto druhom pomôcť najmä tým, že im vytvoríme náhradné hniezdne možnosti, pričom najčastejšou metódou je stavba vtáčích búdok. Je to veľmi obľúbená aktivita, ktorá je tiež veľmi prospešná, avšak stále iba alternatívna, nie trvalá metóda ochrany prírody. Na výrobu búdky nám stačia dosky (hrúbka cca 2,5 cm), klince alebo skrutky a dobré je tiež použiť nejaký pevnejší a vode odolný materiál na prekrytie strechy (napr. plech), čím predĺžime búdke životnosť. Rozmery búdok sú rôzne v závislosti od druhu, pre ktorý ju vyrábame (to však nemusí znamenať, že v nej zahniezdi iba tento druh). Pre sýkorku sú napr. rozmery 12x30 cm (dno x výška) a priemer vletového otvoru je 3 – 3,5 cm. Podrobnejšie informácie potrebné k výrobe vtáčej búdky, ako aj rozmery búdok pre rôzne druhy vtákov nájdete na stránke: Výroba vtáčích búdok - Vtaky.sk . Pri výrobe búdky zásadne neinštalujeme pod vletový otvor bidielko. Keď si človek predstaví vtáčiu búdku, väčšinou si ju predstavuje s bidielkom. Táto absolútne zbytočná „dekorácia“ však uľahčuje prístup predátorov (napr. lasica) k mláďatám a vtáky sa bez nej zaobídu. Hotovú búdku si vyvesíme na jar do záhrady (zhruba do výšky 3 – 4 m, orientovanú vletovým otvorom na juhovýchod) a pozorujeme aký vtáčik sa v nej zabýva. On tak získa možnosť bezpečne zahniezdiť a na oplátku nás bude zbavovať dotieravého hmyzu.

Sledovanie jarnej migrácie

Jar sa nám spája s príletmi vtákov zo zimovísk. V tomto čase sa na našom území objavili prví jarní návštevníci, ako napr. škovránky poľné, žltochvosty domové či cibíky chochlaté. Ornitológovia po celom Slovensku pozorne sledujú návrat týchto druhov a ich prílety si zaznamenávajú. Avšak pri tomto monitorovaní jarných príletov môže pomôcť takmer každý, kto má nejaké znalosti s určovaním aspoň základných druhov sťahovavých vtákov (bociany, lastovičky, kukučky). Ak sa rozhodnete vyraziť do prírody s cieľom pozorovať vtáctvo prilietajúce zo zimovísk, potom si pozorované druhy zaznačte do nejakého zošita či zápisníka. Následne môžete svoje pozorovanie zapísať do databázy jarných príletov na stránke Jarné prílety - Vtaky.sk . Ak si nie ste istý o aký druh ide, potom daný údaj radšej nezapisujte. Môžete takto zapísať napr. jarný prílet lastovičiek alebo belorítok, ktoré hniezdia u vás doma. Potrebné je zapísať iba dátum, miesto pozorovania, druh, počet pozorovaných jedincov a meno pozorovateľa  s e-mailom.

Okrem migrácie vtákov sa v druhej polovici marca začne aj ťah žiab na miesta rozmnožovania zo zimných úkrytov v lese. V našom okolí prebieha tento ťah v obci Uzovský Šalgov, kde bývajú každoročne inštalované zátarasy aby sa zabránilo úhynom žiab na vozovke. O tejto migrácii v Šalgove, ako aj o možnosti zapojiť sa a aktívne pomôcť budeme informovať v priebehu marca na stránke obce Uzovský Šalgov.

Jarné upratovanie

Jarné upratovanie je pojem známy asi všetkým. Toto upratovanie zvykneme každoročne robiť na dvore, v záhradke a v dome pred Veľkou nocou. Avšak keď sa na jar roztopí sneh a vegetácia ešte nie je taká hustá, objavuje sa aj jeden veľmi negatívny element, a to neporiadok v lese. Na mnohých miestach vidíme plastové či sklenené fľaše, obaly od potravín a plno iného odpadu. Tento odpad netvorí iba „vizuálny smog“, ale najnovšie výskumy dokazujú, že z tohto odpadu, najmä z plastu sa v procese rozkladu vylučujú rôzne škodlivé látky do prostredia. Nehovoriac o fakte, že plast ako taký sa nikdy celkom nerozloží, ale sa postupne rozpadá na množstvo menších čiastočiek (mikroplasty), ktoré končia v pôde. Neznamená to, že musíme chodiť do lesa hneď s vrecami a zbierať odpad na kilá. Stačí,že ak pri prechádzke lesom uvidíme nejakú PET fľašu tak si ju hodíme do batoha v ktorom máme trocha miesta. Samozrejme najlepšie je, ak donesený odpad doma aj správne zrecyklujeme (v tomto nás podporuje aj obec zakúpením kontajnerov na sklo a plasty do každej domácnosti). Aj takýmto spôsobom môžeme prispieť k ochrane prírody a meniť tak svoje vlastné okolie k lepšiemu.

Pevne veríme, že ste sa inšpirovali nejakou z prezentovaných aktivít a že vám budú nápomocné, keď budete uvažovať, čo s voľným časom v lockdowne.

Autor a foto: Jakub Repaský


Jarné aktivity v prírode v čase lockdownu
Fotogaléria k článku
Podobné články