Švédi stále spomínajú na naše slávne tituly, vraví Ražňančan z Västerasu

vložený: 28.02.2011 10:56, upravený: 28.02.2011 10:56, čítaný: 3879x

Rodák z Ražňian, Ján Šimon ˇpracujúci vo Švédsku Zdroj: denník Pravda. ... Kratšiu cestu do Göteborgu absolvoval Ján Šimon. Žije už štvrtý rok vo Västerase, ktorý je vzdialený od dejiska MS asi štyristo kilometrov. \"Pochádzam z Ražnian neďaleko Prešova, v ktorom má hádzaná veľkú tradíciu. Pridal som sa k mojim kamarátom a šampionát si užívam,\" vravel 28-ročný muž, ktorý pracuje v jednej firme ako projektant.
 

Västeras je pamätné mesto pre československý šport. Práve zajtra uplynie presne 44 rokov odvtedy, čo tu získali československí hádzanári titul majstrov sveta.

\"Prekvapuje ma, že mnohí, najmä starší ľudia, si na to stále pamätajú. Mám vo firme kolegov, ktorí finále videli a sami mi pripomínali, že Československo vo finále zdolalo Dánsko. Samozrejme, v živej pamäti majú aj slovenský hokejový titul z Göteborgu, o ňom vravia aj s trochou trpkosti, pretože sme vyradili práve domácich. Poznajú našich hráčov, veď mnohí tu hrávali aj v čase, keď bola výluka NHL. Zaujal ich Chára a pobavili ma, keď sa pýtali, či sú u nás mnohí ľudia takí urastení. Mali predstavu, že sme vzrastom malý národ.\"

Kúpil si byt len kúsok od västeraskej haly. \"Stále je rovnaká ako pred niekoľkými desaťročiami,\" zdôrazňuje. \"Samozrejme, trochu ju vo vnútri zrekonštruovali a zmodernizovali, no celkový vzhľad sa nezmenil.\"

Šport mu zaberá stále veľa voľného času. \"Chodím na hokejovú ligu, hoci miestny tím momentálne hráva len v druhej najvyššej súťaži. Švédom v dobrom závidím najmä skvelé podmienky, ktoré majú na športovanie. Aj vo Västerase je krásny areál s množstvom hál a ihrísk, ktorý je rozľahlý ako naše menšie mesto. Jeho súčasťou sú aj bežecké stopy, osvetlený päťkilometrový okruh, môžete behať aj večer. Sneh napadol na začiatku novembra a vlani sa udržal do apríla. Každý víkend trávim na bežkách, ale venujem sa napríklad aj florbalu,\" pochvaľuje si výnimočné možnosti.

Výsledky na hádzanárskom šampionáte neboli pre neho natoľko podstatné. \"Sám som kedysi športoval, hrával najmä futbal a viem, že obzvlášť v kolektívnom športe nie je vždy jednoduché vyhrávať. Keď najviac chcete, tak práve vtedy sa nedarí. To bol aj prípad našich hádzanárov. Išiel by som sa pozrieť aj na iných slovenských športovcov, keby hrali vo Švédsku. Pred dvoma rokmi sa stretlo Slovensko so Švédskom vo Västerase a vtedy som bol v hľadisku asi jediný slovenský fanúšik,\" zdôrazňuje Šimon, ktorý už komunikuje s domorodcami aj vo švédštine. ,,Naučil som sa ju, hoci by som sa dohovoril aj po anglicky alebo nemecky. Keď však ovládate domáci jazyk, je to veľká výhoda,\" dodal.

Zdroj:  denník Pravda

Švédi stále spomínajú na naše slávne tituly, vraví Ražňančan z Västerasu
Podobné články