Fotoreportáž z čias dávno minulých - AEROKLUB SABINOV

vložený: 27.09.2003 16:03, upravený: 27.09.2003 16:03, čítaný: 7586x

Fotoreportáž s doteraz najcennejšími zábermi na našich stránkach z minulosti a komentármi od jedného z najstarších členov Aeroklubu Sabinov Vám prináša pohľad do začiatkov letectva v Ražňanoch. Na začiatok patrí moje poďakovanie p. Arimu Krenickému (Švajčiarsko), jeho manželke, ktorí stáli pri zrode letectva v Ražňanoch v 50.tich rokoch a LZRY za povolenie zverejnenia exkluzívnych materiálov.

Fotografie a text dodal pán Ari Krenický - jeden z prvých členov Aeroklubu SABINOV



Expozícia snímku sa uskutočnila s najväčšou pravdepodobnosťou dňa 5.10.1938. Totiž v tento deň tu priletelo 11 vojenských lietadiel Typu AVIA B-534, 31.letky 4.armády pod vedením kpt.let. Miroslava Seidla. Táto letka mala na trupe písmeno "P" a číslicu, čo je zrejmé aj zo snímku. Pri strane na jeho pravej dolnej časti je športové lietadlo Zlín Z-XII OK-TBB, výrobné číslo 127, ktoré predtým v júni 1938 daroval košickým skautom Tomáš Baťa pre akciu "1000 nových pilotov repubike". Toto lietadlo v priebehu septembrovej mobilizácie zrekvírovala čs. Armáda, a po prebarvení ho pridelila pomocnej 104. kurierskej letke. (okomentoval pán Virag z Košíc)




Priložená fotka pochádza zo "starého" letiska Sabinov. Toto letisko bolo koncom štyridsiatych, začiatkom päťdesiatych rokov (presne sa už nepamätám) krátky čas v prevádzke. Letisko sa nachádzalo vedľa cesty Sabinov - Pečovská Nová Ves. Fotka (pravdepodobne 1952) ukazuje vetroň typu "Tulak" a ľudí väčšinou už asi zosnulých. Je tam aj "Tekla", manželka v decembri 1998 zosnulého Bohuša Nováka.




Nuž tu som opäť s jednou "historickou" fotkou. Ako to už vtedy bývalo, aeroklub musel tiež ukázať, že 1.máj, sviatok práce, aj pre nich niečo znamená. Na fotke je zachytené ako 1.mája 1959 rolujem s C-104 pred slávnostnou tribúnou (v Sabinove) a nahánam vietor do padáku za mnou pochodujúceho kolegu Červinku. Na mňa pozerajúci otcovia socializmu a komunizmu (tuším sú to Marx, Engels a Gottwald) vtedy ešte asi netušili, že neostanem ich myšlienke a skutkom navždy verný. To sa na zverejnenie dnes asi nehodí, ale "historickú" cenu to snáď o to viac má.

Fotoreportáž z čias dávno minulých - AEROKLUB SABINOV
Podobné články