VRTUĽNÍK: Za haváriu zrejme môže zlyhanie pilota

vložený: 24.05.2005 15:09, upravený: 24.05.2005 15:09, čítaný: 4063x

BRATISLAVA 24. mája (SITA) - Vyšetrovanie nehody vrtuľníka Mi-24D podľa veliteľa vzdušných síl Jozefa Dunaja naznačuje zlyhanie ľudského faktora. "Doterajšie vyšetrovanie potvrdilo, že došlo ku kontaktu listov nosného rotora so zadnou časťou vrtuľníka, následkom čoho došlo k useknutiu zadnej časti z vyrovnávacou vrtuľkou. Čoraz viac sa prikláňame k možnosti chybnej techniky pilotáže," povedal dnes na tlačovej besede. Domnieva sa, že pri nácviku neobvyklých situácií posádka urobila také manévre, ktoré rozkmitali veľkú vrtuľu, tá odsekla zadnú vrtuľku a stroj sa stal neovládateľný. Dunaj zdôraznil, že ak sa chyba pilota potvrdí, bude zodpovednosť na inštruktorovi. Pilot, inštruktor aj palubný technik pri havárii zahynuli.Výcvik bol podľa predpisov, nenašli sa ani dôvody na technické zlyhanie vrtuľníka. Pilot nacvičoval riadenie v zakrytej kabíne, inštruktor mal ale voľný výhľad. Keďže boli nad osvetleným Sabinovom, orientácia bola dobrá a nemohlo sa stať, že nevedia, v akej sú polohe. Každý stroj má však hranice a na každý manéver je daný istý čas. Ak ho napríklad urobia rýchlejšie, môže sa stroj vymknúť kontrole. Podľa čiernej skrinky si posádka nebezpečenstvo neuvedomovala. Veta "Áno, sme v poriadku," naznačuje, že predtým riešili nejaký problém, ale mysleli si, že ho zvládli. Vrtuľník sa roztočil a keď odpadla zadná vrtuľka zrútil sa z asi kilometrovej výšky. Záznam čiernej skrinky je do chvíle, kým odpadla zadná časť, v ktorej bola skrinka. Budú ju ešte analyzovať s českými odborníkmi, kde sa stali dve takéto havárie, obe pre chybu pilota.

Predbežné závery vyšetrovacej komisie budú do týždňa, analýzy budú pokračovať dlhšie. Lety vojenských vrtuľníkoch zostávajú naďalej pozastavené. S výnimkou Mi-24D sa by sa však mohli vrátiť na oblohu ešte tento týždeň. Dopravné vrtuľníky Mi-17, Mi-2 a Mi-8 sú totiž konštrukčne iné, ako havarovaný bojový vrtuľník. Armáda neuvažuje o zmene využitia Mi-24D. Bude ich používať na výcvik podľa plánu do skončenia ich životnosti.

Vrtuľník Mi-24D sa zrútil 10. mája o 21:30 pri letisku Ražňany južne od Sabinova. Všetci traja členovia posádky zahynuli. Na palube bol 1. pilot, 39-ročný major Imrich Gonda, 2. pilot, 37-ročný major Vladimír Rišian a 24-ročný palubný technik, rotmajster Mikuláš Ragáň, všetci z leteckej základne v Prešove.

VRTUĽNÍK: Za haváriu zrejme môže zlyhanie pilota
Podobné články